Sprinkler yangın söndürme sistemi nedir

Sprinkler yangın söndürme sistemi nedir

Sprinkler yangın söndürme sistemi, yangın söndürmeye yukarıdan müdahale prensibine dayalı püskürtme yöntemi kullanan bir sistemdir. Bu sistemler yangın algılama cihazları tarafından otomatik olarak kurulup devreye alınır ve oldukça başarılı yangın söndürme sistemleridir. Sprinkler sistemleri, yangın tehlikesinin en üst noktasında tutuşan malzemenin söndürülmesi prensibine dayanır ve adını sistemin sonundaki püskürtücü ünitesinden alır. Bu bağlamda yangın söndürme sıvısı yardımıyla otomatik yangın söndürme sisteminin en etkili türüdür.

Sprinkler söndürme sistemi nasıl çalışır?

Boruların içinde su değil; basınçlı hava kalır. Basınçlı hava, yangınla birlikte yükselen ısı ile birlikte vanayı açarak, suyu sprinkler vasıtasıyla doldurulan ve ateşe boşaltılan borulara dağıtır.

Sprinkler ne zaman devreye girer?

Sprinkler normalde kapalıdır ve sıcaklık yükseldiğinde devreye girer. Sonundaki cam tüp ısı ile genişler ve bir süre sonra patlar. Burada yangını sisteme bildirir ve müdahale başlatma görevini yerine getirir.

Sprinkler sistemi bakımı nasıl yapılır?

Kontrol vanasını yağlayın, basınç vanasının içini temizleyin. Son olarak boru vanasını yılda bir kez kurutun. Boruların tıkanmasına neden olabilecek dahili engeller için sistemi kontrol edin.

Kuru ve ıslak yangın söndürme tesisatları arasındaki fark nedir?

Kuru Borulu Yağmurlama Sistemi

Bu kurulum ile yangınlar hızlı ve kolay bir şekilde söndürülebilmektedir. Kuru sprinkler sistemi; borularda su içermeyen bir sistemdir. Islak sprinkler sisteminden farkı budur.  Bu sayede sistemde yangın algılandığında borulardan su akmaya başlar.

Sprink sistem kaç derecede açar?

Sprinkler başlığı, kullanım alanının koşullarına bağlı olarak 40°C ile 350°C arasında belirli bir sıcaklıkta devreye girecek şekilde tasarlanmıştır.  Ayrıca çoğu sprinkler, yangın mahalline dakikada yaklaşık 70 ila 100 litre su boşaltabilir.

DEKA MÜHENDİSLİK FİRMASI OLARAK Sprinkler sisteminde EN standarlarına uygun her sisteme uygun çözümlerini sunar
Mühendislik  kuruluşu olarak Ulusal ve Uluslararası standartlara göre çözümler sunulacaktır.Standartlar (NFPA, EN ve FM standartlarına göredir.)

Menü